KVHO ”Mehmet Akif; Türk milletinin bağımsızlık ruhunu kişiliğinde somutlaştırmış, sözü ve eylemi bir olan ideal bir şahsiyettir”

Gündem - Mart 13, 2021 1:03 pm

Kocaeli Veteriner Hekimler Odası;

”2021 yılının ‘’İstiklal Marşı Yılı’’ olarak kabul edildiği bu günlerde İstiklal Marşımızın kabulünün 100. Yılını anmaktayız. İstiklal Marşımız 12 Mart 1921 tarihinde Milli Marşımız olarak resmen kabul edilmiştir.

Milli şair, yazar, öğretmen, vaiz, Kur’an Mütercimi, Milletvekili ve Veteriner Hekim olan Mehmet Akif Ersoy, 1873 yılının Aralık ayında, İstanbul’un Fatih ilçesinin doğmuş ve 27 Aralık 1936 Pazar günü, saat 19.45’te Beyoğlu’ndaki Mısır Apartmanı’nda vefat etmiştir. Mehmet Akif, dört yaşında iken Fatih’te Emir Buharı mahalle mektebine (yuva) gönderildi ve tahsil hayatına başladı. Burada iki sene ve sonra sırasıyla üç sene ibtidâî (ilkokul), üç sene rüştiye (ortaokul) ve üç sene mülkiye idadisine (lise), sonra da iki senesi (gündüzcü olarak) Ahırkapı’da ve iki senesi (yarılı olarak) Halkalı’da olmak üzere, dört sene de Baytar Mektebi’ne (Veterinerlik Fakültesi) devam etmiştir.

İstanbul başta olmak üzere halkın elindeki hayvanlarda salgın hastalıkların yaygın olarak görülmesi nedeniyle hakkında eğitim alabileceği sivil bir veteriner okuluna ihtiyaç duyulmaktaydı. Türkiye’de bu anlamda Pasteur’un 1885’te kuduz aşısını dünyaya duyurmaya başladığı döneme denk gelir. Köklü askeriye baytarlık mektepleri ardından halkın hayvanları ile ilgilenmek üzere ilk sivil veteriner hekimlik Okulu 1889’da açılmıştır. Mehmet Akif ise bu okula kayıt olan ilk öğrencilerden birisidir.
Sivil Halkalı Veteriner Okulu’nun önemli özellikleri vardı. Dersler çok sıkı ve eğitim çok ciddi bir şekilde yapılmaktaydı. Öğrencilerin çoğu fakir ailelerin çocuklarıydı. Kimisi Mehmet Akif gibi yetim veya öksüzdü hayatını ve özellikle de düşünce tarzı önemli derecede etkileyen bu okulda Akif fizik, kimya, biyoloji, zooloji, anatomi ve fizyoloji gibi dersleri okumanın yanı sıra edebiyata da bu dönemlerde ilgi duymaya başladı. Buradan 1893 yılında okul birincisi olarak mezun olmuştur.

Tahsilini tamamladıktan sonra, Ziraat Vekâleti Baytarlık şubesinde vazifeye başlamıştı. İlk dört sene Rumeli, Anadolu ve Arap bölgelerinde dolaşarak baytarlık yaptı. Yirmi yıllık bir memuriyetten sonra bir başkasına yapılan haksızlık üzerine istifa ettiğinde, aynı şubenin müdür muavinliği vazifesinde bulunuyordu.

Milli Mücadele’nin manevi lideri Mehmet Akif; Türk milletinin bağımsızlık ruhunu kişiliğinde somutlaştırmış, sözü ve eylemi bir olan ideal bir şahsiyettir. Milli ve manevi değerlere bağlılığını İstiklal Marşı’nda ve diğer kıymetli eserlerinde tecessüm ettiren Mehmet Akif Ersoy’un bu mirasını gelecek nesillere aktarmayı, onun düşünce ve ideallerini yaşatmayı önemli vazifelerimizden biri olarak görüyoruz

İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yılında meslektaşımız Mehmet Akif ERSOY’u rahmet ve minnetle anıyoruz.” açıklamasını yaptı.

BENZER HABERLER