FABRİKA YEMİ VERMEDEN SÜT İNEKLERİNİ BESLEYEBİLİR MİYİZ?

Gündem - Ocak 19, 2019 7:09 pm

Evet besleyebiliyormuşuz, Besleme Uzmanı Ziraat Mühendisi  Zooteknist  Alkım  ŞİMŞEK fabrika  üretim yemi vermeden süt ineklerini besleyebileceğimizi ve süt üretimini sağlayabileceğimizi söyledi.

Besleme Uzmanı Ziraat Mühendisi  Zooteknist  Alkım  ŞİMŞEK şu açıklamalarda bulundu.

‘’Bu konularda toplumumuza köylümüze çiftçimize bir faydamız olması acısından 18 yıllık hayvancılık tecrübelerimizin bir kısmını siz okurlarla paylaşmak istiyorum. Fenni  yemin, ham madde, nakliye , işçilik  girdilerinin ve işletme giderlerinin yüksek olması  piyasaya fiyatlarını oldukça yükseltiyor sonucu  bize pahalı yansımış oluyor.

İlk amacımız işletmemizdeki girdileri azaltmamız, her ne kadar bize maliyeti de yüksek olsa bile kendimiz üreterek ekimini, dikimini sağlayarak, hasadımızı yapıp, mahsulümüzü  toplayıp yem girdilerini düşürüp işletme girdilerini azaltmış oluruz.

.

Nedir bunlar;

KABA YEMLER

 

KESİF  YEMLER

 

Arazimize ekilecek kesif yem ve kaba yem olarak da saplarını kullanabileceğimiz ürünlerin başında olan arpadır.Arpa kesif yemlerin en iyi enerji kaynağıdır.İkinci  yulaf arpadan sonra gelen ekimi ve biçimi kolay halk arasında bilinen en iyi dane yemlerden biridir.Üçüncüsü de danelik mısırdır

Bunun yanında danelik mısır ekimi de yapılmalıdır .En iyi enerji kaynaklardan biri olan  mısır, soğuk  havalarda ve yeşil otların olmadığı zamanlarda enerji ve ek kaba yem olarak kullanılan mısır silajı olarakta kullanılan bir besin maddesidir.

Dane yemlerin ezilerek verilmesi gerekmektedir.Hayvan sindirim açısından kolaylık sağlar ve dışkıdan dane olarak atılmasını önler.

Yardımcı besin maddeleri arasında bulunurluğu kolay olabilen kepek,pamuk tohum küspesi,ayçiçeği tohum küspesi,pancar küspesi ve razmol besin maddeleri işletme açısından değerlendirilerek kullanılabilir besinlerdir.

Sonuç olarak kesif yemler, arpa,yulaf mısır dane yemleri,kaba yemler de, yonca, yulaf otu,fiğ otu,mısır silajı olduğu zaman hayvancılık yapmamamız için bir neden kalmaz.

 

Aşağıdaki tabloda basit bir şekilde anlatmaya çalıştık,özel  rasyon programında hazırlanmıştır.

 

kg kg kg  kg
besin maddesi 20 lt süt veren 25 lt süt veren 30 lt süt veren kuru dönem
silaj 18 20 24 6
kuru ot(çayır-yulaf) 1 1,5 2 2
yonca 1 1,5 2 0
saman 5 2,5 1,5 3
arpa 2,5 2,5 2,5 0,5
mısır 1 1,5 1,5 0,5
buğday(razmol) 2 2 1,5 0,5
yulaf-çavdar 0 0,5 1
kepek 0,5 1 1 0,5
pancar küspe 0,5 1 0,5 0,5
ptk 1 1 1 0,5
atk 0,5 0,5 0,5 0,5

 

 

 

BENZER HABERLER