ZİRAAT ODASI BAŞKANININ FINDIK İSYANI

Uncategorized - Temmuz 24, 2019 8:29 am

Kandıra Ziraat Odası Başkanı Erdal ÇETİN ” İlçemizin özellikle Karadeniz kıyısında bulunan mahallelerinde çiftçilik yapan hemşerilerimizin ana geçim kaynağı fındık tarımıdır. Bu kıyı kesimlerimizi vuran hortum ve dolu afeti fındık bahçelerine büyük zarar vermiştir. Resmi raporlara göre ilçemizde 107 ton rekolte kaybı olduğu ortaya konmuş ancak hazırlanan hasar tespit raporu Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı yerler üzerinden hazırlanmıştır. 2B arazileri ve miras hukukundan kaynaklanan sebeplerden dolayı Çiftçi Kayıt Sistemi’ne girmeyen fındık arazileri de hesaba katıldığı zaman ilçe genelindeki rekolte kaybı 200 tonun üzerinde olduğu öngörülmektedir. İlçemizdeki çiftçilerin ağarlıklı olarak 1/3’ nin fındık tarımından geçimini sağladığını hesaba katarsak 200 ton rekolte kaybının ciddi bir kayıp olduğu anlaşılmaktadır.

Tüm bu olumsuzluklarla birlikte ilçemizde üç hafta önce 16-17 lira bandında olan fındık fiyatı bu gün 10-12 lira bandında satılabilmektedir. Fındığın güncel maliyeti 15tl/kg iken 10-12 liraya fındık satmak akıl karı bir iş değildir. Tarım bakanlığının acilen fındık ile ilgili bir çalışma yaparak devlet imkanlarını devreye sokmalı TMO eliyle en az 17 TL taban fiyatla fındık alımı yapmalıdır. Son iki yıldır kar etmeden fındık tarımı yapan çiftçimiz böyle giderse fındıkçılığı bırakıp geçimini sağlamak için kendine başka alanlar arayacaktır. Tarımsal ve sanayi ürünü olarak fındığın ülke ekonomisine katkısı düşünüldüğünde konunun yadsınamaz hale geldiği açıktır.

Son üç haftada fındık fiyatındaki aşırı dalgalanmanın çiftçimize büyük zarar verdiği aşikardır. TMO fındık alımı yapacak mıdır? Eğer TMO fındık alacaksa fiyat niye bu kadar gerilemiştir? TMO alacağı fındıktan para kazanmanın hesabını mı yapmaktadır? Esas olan çiftçinin mi TMO’nun mu para kazanmasıdır?” açıklamasında bulundu.

BENZER HABERLER